Zapach chleba w piekarni, naturalna aromatyzacja

Dla wszystkich osób, zapachy odgrywają ważną rolę, chociaż nie zawsze zdają sobie z tego sprawę. Ja, gdy zakładałam swoją piekarnię wiedziałam, że lubię zapach chleba, ale nie miałam pojęcia dlaczego. Jest to taka naturalna aromatyzacja, ponieważ ten zapach, takiego świeżo wypieczonego chleba, kojarzy się ludziom z bezpieczeństwem i domem rodzinnym.

Aromamarketing w pierkarni

aromatyzacja Żaden zapach chyba nie wpływa na to poczucie bezpieczeństwa, jak właśnie świeże wypieki. Takie domowe pieczywo, które było moją pasją od lat, to był taki naturalny aromamarketing. Ludzie wchodzący do sklepu, chcąc kupić wypieki, od razu czuli ten wspaniały zapach. Czuli się spokojnie. Kiedyś nawet robiłam takie ankiety w piekarni z pytaniem, z czym kojarzy im się ten zapach. Większość odpowiadała właśnie, że z domem, że z pieczeniem ciastek przez babcię, i tak dalej. Dlatego nawet nie musiałam wiele robić, bo mój chleb zarabiał właściwie sam na siebie. Jak ktoś tylko przekroczył próg sklepu, to czuł ten świeży i kojący zapach. Mogę się nawet odważyć na określenie, że są to kompozycje zapachowe, które wpływają kojąco na duszę. Różne składniki pieczywa, na przykład imbir, świeże zboże, wprawia ludzi w taki błogi stan wyciszenia. Znikają nerwy, przynajmniej na jakiś czas. Kiedyś znajoma powiedziała mi, że może jakaś neutralizacja zapachów by się przydała w piekarni, bo tylko to pieczywo czuć, ale gdzież tam. Nie zgodziłam się. Przecież zapachy, to najpiękniejsze co może być, zwłaszcza te naturalne, które unoszą się po sklepie już od momentu rozpoczęcia pieczenia. To taka profesjonalnie wykonywana aromatyzacja… I do tego całkowicie naturalna.

To dzięki temu ludzie do nas wracają, bo domowe wyroby zawsze będą kojarzyły się z taką stabilizacją. Wpływ zapachów na życie człowieka jest bardzo ważny. Ja sama wiem jak to jest, bo jak tylko wchodzę do mojej pracy, to od razu znikają wszelkie troski.

Close Menu