Czekolada jako dodatek do win

Czekoladę często spożywa się do różnego rodzaju trunków czy kawy. Ten słodki dodatek świetnie harmonizuje się z gorzkimi napojami czy z mocnym alkoholem, na przykład whisky. Czekolada, choć często odradzana do wina, może z nim świetnie współgrać. Jaka będzie do niego pasować?

Jaką czekoladę wybrać jako dodatek do wina?

czekolada do winaPrzez wiele osób czekolada uznawana jest za niezbyt dobry dodatek do wina, z tego względu, że potrafi całkowicie stłumić jego smak. Jednakże, ważny jest wybór dobrej jakości czekolady oraz odpowiedniego do niej wina. Niektórzy są fanami dobierania rodzaju czekolady do poziomu słodkości wina. Wielbiciele słodkiego wina, według tej zasady, podczas jego picia, powinni spożywać czekoladę mleczną bądź deserową. Im wino bardzie wytrawne, tym większa powinna być gorzkość czekolady. Inni ludzie twierdzą, że jeszcze lepsze dla takiego połączenia są kontrasty, czyli gorzka czekolada do wina słodkiego. Przeciwieństwa takie przysparzają dodatkowych wrażeń zmysłowych, tworząc niesamowitą i unikatową kompozycję smaków. Gorzkość czekolady może zostać przełamana słodyczą i owocowym smakiem wina, a cierpki smak czerwonych odmian win – zneutralizowana dzięki czekoladzie. Gorzkie czekolady można podawać także ze słodkimi sosami, takimi jak karmel, które współgrać będą z każdym rodzajem wina. Do win wytrawnych będą pasować czekolady mleczne i deserowe, które mogą być wzbogacone o liczne dodatki, takie jak bakalie czy suszone owoce.

W poszukiwaniu odpowiedniej kombinacji czekolady z winem najlepiej przetestować kilka opcji. Dzięki samodzielnemu sprawdzaniu różnych połączeń, możemy sami przekonać się jaka czekolada najbardziej pasuje do naszego ulubionego wina i czy w wyborze warto kierować się zasadą przeciwieństw, czy może połączeń.

Close Menu