Co warto wiedzieć o enzymach pokarmowych

Enzymy są podstawą dobrego trawienia i naszego zdrowia. Pomagają rozkładać pokarm na maleńkie cząstki, które są paliwem dla naszego ciała. Zostają wchłonięte przez nasz organizm i wykorzystane do budowy mięśni czy uzyskania energii. Enzymy odgrywają więc kluczową rolę w naszym codziennym funkcjonowaniu. Są wytwarzane przez organy układu pokarmowego.

Krótko o enzymach pokarmowych

enzymy pokarmowePodstawowymi enzymami działającymi w układzie pokarmowym są: amylaza, proteaza, lipaza. Każdy z nich ma przypisaną rolę. Amylaza jest odpowiedzialna za rozkład węglowodanów i skrobi na cukry. Do zadań proteazy należy rozkładanie białka na aminokwasy. Lipaza za to rozkłada tłuszcze i oleje na glicerol i kwasy. Wszystkie enzymy pokarmowe najlepiej działają gdy temperatura naszego ciała wynosi od 36 do 37 stopni C. Również stany zapalne oddzielnych organów produkujących enzymy sprawiają że ich ilość i skuteczność się zmniejsza. Mają na nie wpływ także przyjmowane leki zwłaszcza antybiotyki czy nasza dieta. Nie od dziś wiadomo, że to co jemy wpływa na aktywność enzymów w naszym organizmie. Co więcej wpływa ona na to jak enzymy są produkowane, przechowywane i uwalniane. Enzymy możemy uzupełniać jedząc owoce i warzywa. Są jednak sytuacje gdy nasze ciało nie działa prawidłowo, wówczas nie produkuje odpowiedniej ilości enzymów co powoduje, że nie posiadamy ich tyle aby dokładnie strawić to co zjedliśmy.

Sytuacje takie mają miejsce gdy cierpimy na zapalenie trzustki, raka czy mukowiscydozę. Wówczas poziom enzymów jest niższy nić powinien. Stajemy się ubodzy w wartości odżywcze. Opcją leczenia jest stosowanie enzymów dietetycznych w postaci suplementów lub tabletek. Podobna sytuacja może mieć miejsce gdy jesteśmy narażeni na działanie pestycydów lun chemikaliów. Pamiętajmy, też że podgrzewanie żywności niszczy zawarte w niej enzymy.